Uv-C Lampen

Speciaal Uitgelicht

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

1-16 of 428

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

1-16 of 428

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

UV LAMP VIJVER

Een Uv-C lamp is een UV lamp met kortgolvige straling. Een UV lamp straalt ultraviolet licht uit onder een bepaalde frequentie dat zweefalgen dood. Hierdoor gaat u groen en troebel water tegen. Zo stimuleert u bovendien de groei van zuurstofplanten. Met behulp van een pomp kunt u het water langs de uv-c lamp pompen en weer terug in uw vijver. Voor koi vijvers is het zeker aan te raden een UV-C lamp te plaatsen omdat Koi veel afval produceren waar zweefalgen van profiteren. Een uv(c) lamp dood geen draadalgen! Lees ook ons artikel over uv lampen.

De lamp en de elektrische gedeelten zijn beschermd tegen water door een glazen kwartsbuis. Kwarts is zeer kwetsbaar maar wel is een van de weinige materialen die ultraviolet licht doorlaat.
Kwarts (ook wel geschreven als quarts of quartz) is onzettend breekbaar en dit is vaak ook een onderdeel dat bij onderhoud stuk gaat. Een kwartsbuis valt hierdoor niet binnen de garantie van de fabrikant. 

 

De lampen zelf zijn voorzien van kwik. De nieuwste generatie uv-c-lampen bevatten echter amalgaam in plaats van kwik. Deze lampen branden sterker en geven 2 keer langer uv straling af dan de PL en TL kwik lampen.

 

UV unit

Een uv lamp voor de vijver in een behuizing. Deze behuizing is er in allerlei vormen en materialen. Vaak wordt een RVS behuizing gebruikt omdat rvs de reactie heeft om een deel uv licht terug te reflecteren waardoor het water als het water dubbel behandeld word en de lamp een hoger rendement behaalt. De Power UVC is een van de best verkochte RVS units. Deze maakt gebruik van een krachtige T5 lamp

De TMC Pro Pond is de best verkochte uv lamp en heeft een geoptimaliseerde waterflow. De TMC pro maken gebruik van een T8 lamp, deze zijn goedkoop te vervangen. Ook zijn van TMC alle onderdelen los te bestellen. Handig wanneer er per ongeluk iets stuk gaat.

Bio uv

Door het gebruik van een speciale "High Intensity" UV lamp, welke een output hebben van 30.000 MicroWatt (25.000 aan het einde van de levensduur!), en de minimale blootstelling van 2 seconden, doden zij niet alleen zweefalgen maar ook 99,9% van vele schadelijke bacteriën en virussen waaronder Aeromanas, Pseudomonas en Legionella! . De Bio-uv word daarom ingezet voor desinfectie van bassins, zwembaden maar ook als extra desinfectie van het drinkwater op schepen.

Bij deze lampen wordt in principe niet naar vijverinhoud gekeken maar naar de (werkelijke) pompcapaciteit per uur. BIO-UV lampen worden o.a. bij zwembaden toegepast voor desinfectie doeleinden in plaats van chloor. Maximaal 3 bar druk continu, maximum watertemperatuur 40ºC. 13000 branduren (prestaties zijn gemeten bij 13000 branduren).

 

Dompel uv

Er zijn ook dompel uv lampen, deze uv-c lampen kunnen direct in de vortex of zeeffilter geplaatst (gedompeld) worden en hebben geen behuizing. Dit heeft als voordeel dat er geen extra weerstand is van een behuizing en koppelingen en de straling gaat verder door het water. Nadeel is dat de gevoelige kwartsbuis onbeschermd is, voorzichtigheid is dus geboden. De lamp van een dompel uv unit kan ontzettend warm worden. De lamp, het glas en de aansluiting worden gekoeld door het omringende water. Plaats een dompel uv dus altijd geheel onder water maar controleer wel of alle rubbers op de juiste plaats zitten.


De Dompel uv mag wettelijk niet zonder bescherming gebruikt worden. De uv straling kan namelijk schadelijk zijn voor je ogen. De filterinstallatie dient van een schakeling voorzien te zijn die de uv lamp uitschakelt wanneer u de kap of deksel opent of direct in de lamp kunt kijken.
Een dompel uv mag nooit direct in de vijver gebruikt worden.

 

welk type lamp heb ik pl-s, pl-l, TL, T8, T5

 

Pl-S en PL-Lsoorten uv lamp pl tl

PL lampen zijn lampen met de aansluitingen aan één zijde en bestaat uit 2 glazen buizen naast elkaar.
De aansluiting is 2pins (tot 9 watt) of 4 pins (vanaf 7watt) De 7, 9 en 11 watt modellen kunnen 2 of 4 pins aansluiting hebben. Houdt hier rekening mee wanneer u een vervanglamp wilt bestellen.
De naam PL-S en PL-L zijn afhankelijk van het wattage en de merknaam. Philips noemt het bijvoorbeeld PL-S en PL-L, andere merken kunnen de lampen andere namen geven maar pl blijft een standaard.

TL lampen

Tl lampen zijn lange glazen buizen met aan beide zijden een gloeidraad. De TL lampen zijn te onderscheiden in 2 soorten T8 en T5.

T8 en T5

De TL lampen onscheiden wij in 2 typen t8 en t5.


T8 lampen zijn het meest bekend. Dit is de bekende TL lamp met als aansluiting 2 uitstekende pinnen aan iedere zijde. De diameter van de buis is 26mm.
T5 lampen hebben de aansluiting van 4 pinnen aan één zijde.  In dit geval worden de contacten van een kant met 2 draden buitenlangs naar de aansluitingen geleid.
Bij sommige T5 lampen steekt een pootje uit ten opzichte van de andere. Dit is om te voorkomen dat de lampen in een verkeerde unit worden gebruik, de lengte van het uistekende voetje verschilt per type en wattage.


 

WELKE UV LAMP HEB IK NODIG VOOR MIJN VIJVER

Dit hangt af van verschillende factoren. Stelregel voor de siervijver is de inhoud in m3 vermenigvuldigen met 2. Wanneer u een Koivijver heeft vermenigvuldigd u dit met 3-4. Wanneer de vijver in de zon ligt en/of een overbezetting heeft aan vissen kunt u dit vermenigvuldigen met 4-5.

 

Voorbeeld uv lamp vijver hoeveel watt

 

Siervijver met planten en een inhoud van 10 m3 water vermenigvuldigd met 2 is 20watt uv vermogen.
Koivijver zonder planten van 10 m3 vermenigvuldigd met 3-4 is 30-40 watt uv vermogen.
Een (Koi)vijver welke in de zon ligt of overbezetting heeft 10 m3 maal 4-5 is 40-50 watt uv.

 

Het is altijd aan te raden extra uv(c) vermogen te gebruiken. Vooral in het voorjaar en bij plotselinge temperatuur-stijgingen kunnen zweefalgen enorm toenemen. Een zwaardere uv lamp kan deze dan makkelijker bestrijden.
Het is niet mogelijk achteraf een zwaardere uv lamp te gebruiken. De unit is hiervoor niet gemaakt en de lamp zal in de meeste gevallen niet passen. Wanneer het wel past wordt het niet aangeraden omdat de ballast hiervoor niet gemaakt is en er bran=dgevaar kan ontstaan.

 

UV LAMP BESTELLEN

Bij Nikoi Vijvercentrum kunt u verschillende UV-C en UV lampen voor uw vijver online bestellen. Bestel direct en profiteer van onze voordelen, zoals een snelle levering en scherpe prijs.

 

Ook heeft Vijvercentrum Nederland een groot assortiment vervanglampen, reservelampen, kwartsglazen (quartsbuizen) en onderdelen voor de meeste uv en uvc units.

Dit zeggen klanten over ons

9,3/10
FeedbackCompany reviews

Uitstekend 2130 reviews

Wacht a.u.b...