Bouw van een Koivijver

Voor je gaat beginnen aan het bouwen of aanleggen van een Koivijver

Wanneer je gaat beginnen aan de aanleg en bouw van een Koivijver moet je met een aantal dingen rekening houden. Al voor de bouw zal je vaak een afweging moeten maken tussen de kosten, het gemak voor jezelf en het welzijn van de Koi. Vergeet niet dat de vijver permanent is zodra deze is gebouwd. Je kunt later na de werkzaamheden niet eenvoudig iets veranderen zoals de locatie of ontwerp. Een goede planning vooraf is van dus van groot belang. Houdt onder andere rekening met:

  • de ligging
  • de vorm
  • diepte (bij voorkeur minimaal 2meter)
  • filtersystemen (plaats, formaat en opstelling)
  • pompen
  • stroompunten en elektriciteit
  • in en uitgangen voor de pompen en overloop 
  • eventuele plaatsing van een skimmer 
  • plaatsing van eventuele (beluchte) bodemdrains
  • aansluiting op de riolering

-

Een goede planning vooraf scheelt je tijdens en na de bouw een hoop tijd en kosten.

Je kunt er voor kiezen een professioneel bedrijf de bouw te laten verzorgen of er zelf aan te beginnen.  Er zijn voor-en nadelen in beide richtingen. Wanneer je een professionele vijver bouwer wilt inhuren zoek dan een betrouwbaar iemand met voldoende ervaring. Als je ervoor kiest om de Koivijver zelf te bouwen zorg dan dat je voldoende tijd hebt neemt voor de planning en de bouw. Een eenvoudig ontwerp kun je in slechts een paar dagen realiseren, maar wanneer er andere uitdagingen zijn zoals een hoge grondwaterstand,  een oneffen ondergrond, rotsachtige bodem, vuil of een uitgebreid ontwerp, dan neemt de bouw al snel enkele maanden in beslag. Bovendien kan het nodig zijn gespecialiseerde apparatuur te moeten huren of te kopen om de klus te klaren, denk hierbij aan een kraantje voor het uitgraven of een grondwaterpomp om het grondwater weg te pompen.

Een aansluiting op de riolering is zeker aan te raden. Wanneer je gaat bouwen houd hier dan rekening mee. Wanneer je gebruik gaat maken van bodemdrains sluit deze in de filterruimte ook direct aan op de riolering. Door middel van een (goede) kogelkraan kun je deze dan afsluiten. Wanneer je drains schoon wilt maken hoef je alleen even de kraan te openen. Door de druk van het water en de rechtsreekse aansluiting zullen de bodemdrains goed gespoeld worden. Er zijn ook beluchte drains verkrijgbaar, deze hebben een luchtschijf als deksel. Het voordeel hiervan is dat door de verticaal stromende kolom lucht een circulatie ontstaat waardoor het vuil naar de bodemdrain wordt gestuurd.
Het water in de vijver moet goed kunnen circuleren. Zorg er voor dat het punt waar het water de vijver binnenkomt en weer uitgaat niet bij elkaar liggen. Bij gebruik van een skimmer zorg ervoor dat vuil al vanzelf richting de skimmer gaat. Wanneer door de wind altijd oppervlaktevuil van de skimmer wegwaait zullen bladeren aan de andere kant van de vijver de skimmer nooit bereiken.

Vergeet niet, dat wanneer de vijver niet goed is gebouwd, dit uiteindelijk zal leiden tot extra uitgaven. Daarnaast, als het filtersysteem en de vijver niet functioneert kan er niet eens Koi in de vijver overleven.

Het eerste obstakel is vaak het materiaal waar de basis van de Koivijver gebouwd gaat worden. In principe kan de vijver van zowel steen, beton, glasvezel of hout gemaakt worden. Wanneer je kiest voor een houten basis neem dan altijd hardhout en/of  waterbestendige platen (betontriplex) die je nog eens extra behandeld om rotting in de grond tegen te gaan. Een vijver van hout kan ook jarenlang meegaan wanneer je deze op de juiste manier verwerkt. De basis kan daarna voorzien worden van een EPDM vijverfolie, vloeibare vijverfolie of polyester. Wanneer je er voor kiest de vijver gedeeltelijk boven de grond te houden onderschat dan niet de kracht die het water op deze randen uitoefent. De wand dient voldoende sterk te zijn om dit op te vangen. Hoe dik de wand moet zijn is afhankelijk van het oppervlak en de lengte van de wand. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van een (gewapende) gemetselde muur van minimaal 11 cm dik. Nogmaals, er zijn voor-en nadelen aan ieder systeem en je moet de keuze baseren op het budget en de aard van de bodemgesteldheid die je hebt. 

filterput beadfilter bwb filterDe vijver filterinstallatie: 

De meest gehoorde regel voor de filterinstallatie voor de Koivijver is wel “Bezuinig niet op het filtersysteem” Dit is niet voor niets. Een te klein of slecht filtersysteem zorgt voor een slechte leefomgeving van de Koi, deze zullen hierin niet overleven. Houdt ook altijd rekening met uitbreiding. Wanneer in eerste plaats slechts een aantal Koi in de vijver gehouden word zal de visbezetting alleen maar groter worden. Kies dus een filterinstallatie, die minimaal gebaseerd is op de maximale visbezetting van de vijver en de maximale vijverinhoud. In een later stadium een groter filtersysteem aanschaffen zijn veel extra kosten en arbeid die je je vooraf kunt besparen.

De keuze van het soort filtersysteem is eveneens afhankelijk van veel dingen zoals het budget, de beschikbare ruimte en de capaciteit van de vijver.

Voor een Koivijver zijn vaak grotere filterinstallaties nodig. Deze filtersystemen bestaan vaak uit 2 of meerdere delen. één deel wordt gebruikt als voorfilter. Dit deel haalt eerst grote vervuiling uit het water zoals ontlasting van de Koi en organisch vuil. Door eerst het grove afval uit het water te filteren wordt het 2e gedeelte -het biologisch filter- minder belast. De filters zijn gevuld met een filtermateriaal.

Het tweede gedeelte van de Koifilter is voor de biologische reiniging. Hierin worden afvalstoffen omgezet naar nitraat. Dit nitraat kan vaak niet opgenomen worden door planten omdat deze vaak niet (voldoende) aanwezig zijn in een Koivijver. Nitraat is minder schadelijk voor de vissen, in grote dosis is het wel schadelijk, daarom is wekelijks water verversen van belang. Op deze manier blijft het nitraatgehalte acceptabel. Een andere mogelijkheid om het nitraat te verminderen is gebruik maken van nitraathars. Dit is een poeder wat nitraat uit het vijverwater opneemt. Dit nitraathars moet wel een aantal keer per jaar gespoeld (geregenereerd) worden. Dit kan eenvoudig door de zak in een zoutoplossing te plaatsen.

Het meest gebruikte filtersysteem voor de Koivijver is op dit moment het meerkamersysteem. Dit systeem werkt prima op een Koivijver en is vaak wat goedkoper. Het nadeel is dat het veel ruimte inneemt. Ook het spoelen is een tijdrovend en vaak een nat en vies klusje. Bij de nieuwere Koivijvers wordt meestal gebruik gemaakt van een Beadfilter in combinatie met een zeefbochtfilter. Het gebruik hiervan biedt vele voordelen. Dit systeem is compact, eenvoudig te reinigen en kan gelijk met het waterniveau geplaatst worden. Nadeel is dat het systeem alleen echt werkt wanneer deze volgens het gravity principe aangesloten is op een of meerdere bodemdrains. De prijzen van een beadfilter en zeef liggen wel wat hoger dan een kamerfilter,

klik op de afbeelding hieronder voor een voorbeeld van een zeefbochtfilter in combinatie met een beadfilter.

de werking en de juiste plaatsing van de zeef en beadfilter

Pompgevoed of gravity:

Filters voor de Koivijver kunnen op twee manieren geplaatst worden, pompgevoed of gravity. Bij een pompgevoede opstelling verplaatst een pomp vanuit de vijver het water naar een filter. Het water stroomt door het filter en moet vrij terug de vijver in kunnen stromen. Deze filters worden dus altijd boven waterniveau geplaatst. 

Gravity systemen werken op basis van de zwaartekracht. In de bodem van de vijver worden een of meerdere putten -bodemdrains- aangebracht. Het water kan via deze drains en leidingen vrij in de filterinstallatie stromen. Het waterniveau in het filter is altijd even hoog als het waterniveau in de vijver. Deze installaties dienen dus ingegraven te worden. Een pomp staat achter het filter en pompt het schone water uit het filter direct (al dan niet door een uv-lamp) terug de vijver in. Doordat de pomp water achteruit het filter haalt stroomt het filter voorin door de zwaartekracht weer vol.

De leidingen van en naar de vijver zijn vaak van pvc. Zorg dat elke heen en terug gaande leiding van de vijver en het filter af te sluiten is door middel van een kraan. Je hebt de keuze tussen kogelkranen en schuifkranen. De voorkeur ligt bij de kogelkraan met wartels. Deze sluiten goed af en je kunt altijd de leiding loshalen om het filter, uv lamp enz, er even tussenuit te halen om het goed schoon te maken. Een schuifkraan sluit af op rubbers, deze in de loop van de tijd verharden waardoor de kraan niet meer goed afsluit. Deze rubbers zijn te vervangen, maar dat is vrij lastig wanneer de bodemdrain hier direct op aangesloten staat.

TMC pro pond en pro clear.Een UV-C lamp voorkomt vermenigvuldiging van zweefalgen in de vijver.

Deze zweefalgen staan bekend als de oorzaak van het groen water. Zweefalgen kunnen explosief groeien wanneer de temperatuur van het water stijgt en het filter en de planten nog niet op volle sterkte werken. Als hier niets aan gedaan word dan vermenigvuldigen de algen zich zeer snel zodat het water al snel groen word. Een UV-C lamp dood deze algen niet maar voorkomt vermenigvuldiging van deze algen.

Om te bepalen welke lamp je nodig hebt voor de Koivijver is er een eenvoudig rekensommetje.  Je neemt de vijverinhoud in m3 en vermenigvuldigd dit met 3 of 4. Dit is het vermogen in Watt dat je minimaal nodig hebt. Stel je hebt een vijver met een inhoud van 20m3. 20x3=60 en 20x4=80. Je hebt dus minimaal een UV lamp van 60watt nodig.  Beter is 80 watt. Een 75 watt power UV zou ideaal zijn. LET OP: ligt de vijver in de volle zon of wanneer je visbezetting te hoog is kan zelfs dit niet voldoende zijn.

Er zijn 3 soorten UV-C lampen.

De meeste UV-C lampen worden direct na de pomp tussen de vijverslangen of pvc buizen geplaatst. Het water stroomt bij deze UV lampen door de behuizing waar de (zweef)algen aan de uv straling worden blootgesteld. Het elektrisch gedeelte wordt van het water gescheiden door een kwartsbuis. Deze glazen buis garandeert een goede doorlating van de door de lamp afgegeven uvc straling. Bij gebruik van een druk of beadfilter dient de lamp na het filter geplaatst te worden.

Een andere optie is het gebruik van een dompel UV. Dit is een UV-C lamp met kwartsglas, echter zonder behuizing. Het kwartsglas van deze lamp word dmv rubber ringen afgedicht in het handvat. Deze lamp wordt direct in het filter geplaatst. Het voordeel hiervan is dat er geen weerstand is van behuizing, leidingen of bochten. Een dompel UV-C mag nooit direct in de vijver geplaatst worden. De afgegeven UV-C straling is schadelijk mens en dier.

Ook kan een UV-C lamp in een filterinstallatie ingebouwd zitten. Dit is meestal het geval bij drukfilters en kleine doorstroomfilters. In dit geval is de UV lamp aangepast aan de capaciteit van het filter.

De vijverpomp

Oase premium pompVoordat je een vijverpomp aanschaft let er dan op hoe je deze gaat gebruiken.
Niet alle pompen zijn namelijk geschikt voor droogopstelling. Wanneer je de pomp nat opstelt moet deze geschikt zijn om grotere vuildeeltjes te verpompen.  Meestal is dit 6-8mm, de openingen in de korf moeten hierop aangepast zijn. Een korf met kleine openingen zal snel verstoppen.

Het energieverbruik van de vijverpomp is iets waar steeds vaker rekening mee gehouden word. Een vijverpomp draait 365 dagen per jaar, dus je kunt een hoop besparen op je energierekening met de juiste of een nieuwe vijverpomp. Er zijn tegenwoordig zelfs vijverpompen waarvan je het toerental kunt regelen, dat is handig in de wintermaanden. Als je niet de volledige capaciteit van de pomp hoeft te gebruiken verlaag je het toerental van de vijverpomp, het energieverbruik daalt dan gewoon mee.

De benodigde capaciteit van een vijverpomp is eenvoudig te berekenen. Stelregel is dat de inhoud van de vijver elke 2uur door het filter gaat. Stel jouw vijver heeft een inhoud van 10.000liter deze moet elke 2 uur door het filter gaan. 10.000:2=5000 l/h Een pomp van 5000L/h lijkt hier een goede keuze. Aangezien er altijd verlies optreed in leidingen, bochten en opvoerhoogte dien je altijd wat overcapaciteit te hebben. Een pomp van minimaal 6000 Liter per uur zal in dit geval voldoende zijn. Houd natuurlijk ook altijd rekening met de maximale doorstroming van het filtersysteem.

Op de verschillende Koiforums op het internet vindt je over elk onderwerp een hoop ervaringen van mensen die al eerder een Koivijver gebouwd hebben. Haal daar je voordeel uit. Een goed forum om te beginnen is het Nishikigoi-online forum

Tot slot, vergeet niet dat het onderhoud van een Koivijver wel wat tijd kost. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt voor het uitvoeren van het wekelijkse onderhoud. Eventuele problemen die zich zullen voordoen vereisen speciale aandacht, denk hierbij aan bijvoorbeeld aan ziekte, of parasitaire aandoeningen maar ook kapotte leidingen of verkeerde waterwaarden. Wanneer je langere tijd weg moet zorg er dan voor dat er iemand met kennis van Koi toezicht houd of geef goede instructies.

Meer informatie over de materialen vindt je terug op onze informatiepagina's van vijverfiltersvijverpompenuvc, en beluchting.

 

 

Wacht a.u.b...